მაწონი), або мацу́н (арм. մածուն) — кисломолочний напій вірменського походження з ферментованого молока, традиційний елемент вірменської та грузинської національних кухонь.
Цей напій незамінний у спеку – ніяке газування з ним не зрівняється, а з чим їдять мацони, можна здогадатися відразу – з хлібом, коржами, овочами, фруктами та горіхами. Будинки мацони можна приготувати з кип'яченого молока, в яке додається сметана і окраєць чорного хліба або несолодкий питний йогурт.
Мацоні корисний для організму людини через натуральний склад. Як і будь-який кисломолочний продукт, мацони – потужне джерело пробіотиків, які позитивно впливають на мікрофлору кишечника та покращують метаболізм.
Важливе відмінність мацуна від скислого молока у тому, що в першу чергу молоко пастеризовано та звільнено від молочнокислих бактерій та іншої флори, у тому числі патогенної, щоб зупинити сторонню ферментацію.