Свинячий паливний жир продукт тваринного походження, витоплений із сала свині. Сировину замочують у підсоленій воді, очищають від забруднень та залишків м'яса, ріжуть на невеликі шматки, нагрівають на повільному вогні. Шкварки виймають, смалець розливають у скляну чи керамічну тару.
Смалець (польськ. smalec) або лярд (лат. lardum) жирвитоплені з сала.
Внутрішній жир в людини знаходиться на черевній порожнині у життєво важливих органів (легень, печінки, серця, шлунка, нирок). Він і називається вісцеральним.
Сало зміцнює імунітет, а разом із часником убереже від застуди. Вживання сала у помірних кількостях сприятливо впливає на серце та судини, захищає від атеросклерозу. Цей продукт містить незамінні жирні кислоти та інші речовини, що беруть участь у будівництві клітин організму (в т.ч.