Йод – один із найважливіших мікроелементів, необхідних для підтримки здоров'я організму. Насамперед, він необхідний для нормальної роботи щитовидної залози, гормони якої регулюють наш метаболізм.Apr 13, 2022
Іод (загальновживана назва — йод; від грец. ἰώδης — «фіалковий (фіолетовий)», також від лат. Iodum) — хімічний елемент 17-ї групи (за застарілою класифікацією — головною підгрупою сьомої групи, VIIA), п'ятого періоду періодичної системи елементів Д. І.
Йод потрібний організму для синтезу гормонів щитовидної залози. Вони впливають на обмін речовин, виробництво енергії зі споживаної їжі, терморегуляцію тіла, швидкість засвоєння деяких вітамінів. гормони, що виробляються щитовидною залозою, відповідають за ріст і правильний розвиток усіх внутрішніх органів.
Йод у продуктах харчування: морські продукти – червоні та бурі водорості (ламінарія), палтус, тріска, оселедець, креветки, пікша, морська сіль, молюски, сардини; йодована сіль; яловича печінка, яйця, молоко; цибуля, щавель, білокачанна капуста, морква (якщо вирощені на ґрунті, багатому йодом).