В результаті перетравлення з жиру утворюються гліцерин та жирні кислоти, які за допомогою жовчних кислот всмоктуються через кишкову стінку, а потім транспортуються в кров у складі хіломікронів – частинок, що складаються з білкової капсули з вмістом розщеплених жирів.4.

Внаслідок розщеплення білкових молекул водою утворюється суміш амінокислот. Такий процес відбувається в органах травлення при перетравленні білкової їжі. Амінокислоти, що виходять, всмоктуються в кров і використовуються організмом для синтезу власних білків.

Основними продуктами розщеплення ліпідів є жирні кислоти, 2-моноацилгліцерини, гліцерин та неорганічний фосфат. Після резорбції епітеліальними клітинами жирні кислоти, гліцерин і 2-моноацилгліцерини знову утворюють жири, які надходять до лімфатичної системи (див. рис. 267).

З підшлункової залози до дванадцятипалої кишки надходить головний фермент процесу перетравлення жирів – Панкреатична ліпаза. Він разом з іншими ферментами розщеплює харчові ліпіди на прості сполуки (тригліцериди, гліцерол, вільні жирні кислоти), а фосфоліпіди – їх первинні компоненти.