Коли вода замерзає, її молекули вишиковуються в кристалічну структуру, тим самим набуваючи певної форми. Ця кристалічна структура менш щільна, і оскільки між окремими молекулами у структурі є проміжки, загальний обсяг збільшується, та вода "розширюється".17 Jun 2021

При замерзанні вода веде себе не так, як інші речовини. Якщо воду охолоджувати, вона починає стискатися. Але як тільки температура води стає нижче (0) градусів, все змінюється. При замерзанні вода знову розширюється.

Замерзання води відбувається не за температурних умов її найбільшої щільності (при 4 градусах Цельсія), а за нулів градусів Цельсія. Це властивості прісної води. Однак, замерзання морський води відбувається за нижчих температур: мінус 1,9 градусів Цельсія, при солоності 35%.

При охолодженні приблизно 4 градусів Цельсія об'єм води зменшується, що цілком очікувано. Однак якщо температура продовжує падати, то вода починається розширюватися. Тобто її щільність досягає максимального значення при 4 градусах. Ця властивість називається аномалією густини води.