До здобних виробів відносяться хлібобулочні вироби із вмістом за рецептурою цукру та/або жирів 14% і більше до маси борошна. За цією ознакою хлібопекарські підприємства виробляють хліб, булочні вироби, дрібноштучні булочні вироби, вироби зниженої вологості (баранкові, сухарні та ін), пироги, пиріжки, пончики.
Булочний виріб (булка) – виріб без начинки з вологістю понад 19% та масою 500 г і менше. Дрібно булочний виріб — виріб масою менше 200 г. Здобне хлібобулочне виріб — виріб із вмістом цукру та (або) жирів 14 % і більше до маси борошна.
Здобні вироби та їх класифікація. За назвою здобні та булочні вироби можна розділити на: булочки, булки, здоба, листкові вироби, коржі.
До борошняним кулінарним виробам відносяться такі вироби будь-якої кухні світу:
- пиріг
- пиріжок
- піца
- кулеб'яка
- чебурек
- пельмені
- біляш
- ватрушка