Бринза готується з пастеризованого коров'ячого, овечого, козячого, буйволиного молока або їх суміші. Виготовлення з непастеризованого молока можливе лише при отриманні його від тварин з відгінних пасовищ та дозріванні сиру не менше 60 днів. У молоко вноситься бактеріальна закваска та хлористий кальцій.

У складі бринзи дуже мало калію та багато натрію (1600 мг), тому вона протипоказана при хворобах нирок, органів кровообігу, серця, печінки, підшлункової залози та жовчовивідних шляхів.

Виробництво бринзи з коров'ячого та овечого молока ідентично, але овече молоко порівняно з коров'ячим більш щільне, багатше на жири та білок. Тому бринза з овечого молока виходить смачніше, жирніше, щільніше та корисніше. Овечі бринза дуже корисна для здоров'я шкіри та організму в цілому.

Бринза містить вітаміни групи B, вітаміни А, С, D, Е та PP. Мінерали: калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, сірка та залізо. Калорійність – 230-290 ккал на 100 гр продукту.