Природна сурма є сумішшю двох ізотопів: 121Sb (ізотопна поширеність 57,36%) та 123Sb (42,64%). Єдиний довгоживучий радіонуклід 125Sb з періодом напіврозпаду 2,76 року, всі інші ізотопи та ізомери сурми мають період напіврозпаду, що не перевищує двох місяців.
В організм людини сурма може потрапити через їжу (міститься у морепродуктах, фруктових соках, фруктах, овочах), медичні препарати (наприклад, солюсурмін-препарат, для лікування лейшманіозу), а також на виробництвах, пов'язаних із безпосереднім контактом із сполуками сурми.
Ще в Стародавній Індії, Греції, Римі та Єгипті її використовували як підводку для очей і брів, причому єгиптяни захоплювалися. сурмою незалежно від статі та віку – вважалося, що сурма оздоровлює очі, охолоджує та захищає їх від яскравого сонця та покращує зростання вій.
Чисту сурму (99, 9%) отримують електролітичним рафінуванням. Сурма вилучають також із свинцевих концентратів, отриманих при переробці поліметалевих руд.