Чим вища температура води, тим швидше рухаються її молекули і тим інтенсивніше відбувається випаровування. Чим більша площа поверхні води, а випаровування відбувається виключно на поверхні, тим більше молекул води зможуть перейти з рідкого стану в газоподібний, що збільшить швидкість випаровування.

на рівень випаровування води впливають розміри та кількість листя на рослині. Чим більше листя, тим сильніше вони випаровують вологу. Чим більше листя, тим більша поверхня випаровування. Рослини посушливих місць мають ряд пристроїв, що захищають від втрати вологи.

Температура рідини, площа її поверхні, рід речовини рідини – всі ці фактори впливають на швидкість випаровування. Чим вища температура рідини, тим більше її кінетична енергія, отже, більше «гарячих» молекул залишає рідина, випаровування — інтенсивніше (і навпаки — що нижча температура, то менше випаровування).