Арктичний голець (лат. Salvelinus alpinus) вид променеперих риб сімейства лососьових, утворює безліч форм: прохідних, озерно-річкових та озерних. Ареал прохідної форми кільцеподібно охоплює все полярне коло та області на північ і південь від нього (циркумполярний ареал).
Голець сріблястого кольору, спина у риби темно-синя, тіло без луски. М'ясо у гольця червоне, як і у всіх лососевих, і ніжне на смак.
Ікра гольця – Відмінне джерело вітамінів (A, D, B1, B2 і B12) і протеїнів. У ній міститься залізо, кальцій, калій, йод, фосфор, мідь, марганець та магній. Вживати в їжу ікру гольця можна так само, як і іншу ікру лососевих риб.
за смаку трохи нагадала скумбрію, м'ясо сухе, як у лосося, я думаю, якщо запекти в духовці, вона буде смачнішою.