Підвищує рівень кислотності часте вживання часнику та цибулі, pH шлунка підвищується від томатів, редиски, слив, полуниці, ожини, болгарського перцю, цитрусових. Кислотність підвищує квашена капуста та інші продукти з високим вмістом вітаміну С. Схоже на органи травлення діють кефір, йогурт та ряжанка.

Частими причинами закидання кислого середовища шлунка в стравохід є: недотримання дієти (вживання гострої та жирної їжі), підвищення внутрішньочеревного тиску, куріння, вживання алкоголю, кави, газованих напоїв, прийом деяких лікарських препаратів, знижений тонус нижнього харчового сфінктера, стреси,…

Показані овочі та фрукти з високим вмістом аскорбінової кислоти, квашена капуста, кисломолочні продукти, боби, цільнозерновий хліб. Корисні овочеві та круп'яні супи, м'ясо та риба на пару, розварені напіврідкі каші (вівсяна, рисова, пшенична, гречана). Рекомендовано споживання лікувальної мінеральної води.