Ключова причина підвищеного інсуліну надмірне споживання простих вуглеводів, а також продуктів з високим глікемічним індексом. Простих вуглеводів – це всім відомі фруктоза, глюкоза, сахароза та лактоза.

Головним стимулятором визволення інсуліну є підвищення рівня глюкози у крові. Додаткова освіта інсуліну та його виділення стимулюється під час їди, причому не тільки глюкози або вуглеводів.

Інсулін активує надходження глюкози до клітин скелетних м'язів і жирової тканини. Ці клітини містять багато глюкозного транспортера 4 типу (ГЛЮТ4); інсулін викликає його поява на клітинній поверхні, тим самим запускаючи транспорт глюкози в клітини.

Надмірно велика кількість інсуліну і нормальну кількість цукру через 2 години після їди виявляють у людей з так званим предіабетом. Обмінні процеси у них йдуть мляво, і організм намагається прискорити метаболізм глюкози за рахунок вироблення підвищеної кількості гормону.