Щоб горох швидко розварився до пюре, ні в якому разі не замочуй його. Попереднє замочування лише збільшує час варіння гороху. У магазині вибери колотий горох. Висип в каструлю потрібну кількість і залий водою приблизно на 3 см вище за рівень гороху.
Додайте в горох після закипання кілька столових ложок вершкового масла або тваринного жиру, це прискорить варіння. Через 10 – 15 хвилин після закипання гороху можна додати у воду соду (півчайної ложки на два літри води), горох стане м'яким вже за 5 – 7 хвилин.
Як ще прискорити процес Через 10–15 хвилин після закипання всипте по ½ чайної ложки соди на кожні 2 літри води. Так горох стане м'яким вже через 5–7 хвилин. Але будьте обережні: якщо з содою переборщити, смак страви може зіпсуватися.
Отже резюмуємо коротко:
- використовуємо цільний горох;
- заливаємо водою на 1-2 сантиметри зверху;
- воду обов'язково солимо;
- у процесі варіння знімаємо піну і підливаємо воду потроху за необхідності;
- м'який розварений горох готовий.