Фортеця його становила 4-7 градусів. Сбитень не сходив зі сцени до 1917 року, коли його витіснили найближчою своєю родичкою – медовухою.

У збитняякщо готувати його класичним способом, ні градуси. А медовуха відрізняється досить високою міцністю – до 16% об. До того ж, збитень прийнято подавати теплим.

Його можна пити як гарячим так і холодним, від чого ви виходить зовсім різний ефект. Холодний збитень добре вгамовує спрагу і наповнює організм енергією. Гарячий – добре зігріває і має протизастудну властивість. Сбитні бувають заварні та прості, також у ньому допускається вміст алкоголю.

Як уже згадувалося, гарячий збитень — це переважно зимовий напій, який використовувався для розігріву після переохолодження. Завдяки своєму складу продукт має протизапальні та імуномодулюючі властивості. Більш того, цей продукт корисно пити, щоб вилікуватись від хвороб, операцій та травм.