Також винні келихи розрізняють і за обсягом: для червоного вина підійдуть великі келихи – від 140-200 мл і більше, для білого вина – менше, до 100 мл. Для червоного вина традиційні келихи із закругленими формами, тоді як для білого вина беруть келихи з витягнутим силуетом.Dec 19, 2012

125 мл – практично загальноприйнята норма для ігристих вин. Щодо тихих, то все залишається на розсуд ресторану та його власників. У США прийнято робити порції п'ять рідких унцій, тобто по 150 мл, але зрідка і по шість. В Європі зазвичай дотримуються норми 150 мл, хоча бувають місцеві особливості.

Правильний келих для вина повинен бути злегка звужений догори (що дозволяє концентруватися аромату і краще його відчувати), бути з прозорого скла або кришталю та бажано з об'ємом не менше 300-350 мл ( зазвичай у келих наливають 100-125 мл вина, і бажано, щоб це становило не більше 1/3 келихи).

Якщо наповнити великий келих вином наполовину, доведеться триматися за чашу, а це призведе до нагрівання вина теплом долоні. Це може критично вплинути на смак вина. Наповнювати келихи вином можна лише після схвалення гостя. Келих обов'язково має стояти на столі, ні у якому разі його не тримають у вазі.