Традиційно вважається, що компостна земля готова, коли всі відходи перегнили до темно-коричневого гумусу, що пахне землею. З моменту закладання компосту на це йде. 1 – 3 роки.

Зазвичай зрілий компост можна отримати через два роки після закладки, але із сучасними прискорювачами компостування або аеруванням компостний купи процес скорочується до одного сезону.

Щоб прискорити процес приготування компосту усі зелені компоненти рослин слід подрібнити – це можна зробити за допомогою лопати. Періодично в компостний ящик рекомендується додавати свіжий ґрунт, це також підвищує швидкість компостування. Замість скриньки для компосту можна використовувати звичайну яму.

Коровій перегній має високу поживну цінність. Для отримання свіжий гній розкладають у пухку купу. Через 3-5 днів під впливом кисню внутрішні шари розігріваються до +60 оС. «Горіння» викликає загибель насіння бур'янів, що паразитують комах.