40 хвилин Промиту сочевицю опустити в киплячу воду і варити на невеликому вогні від 10 до 40 хвилин, залежно від сорту. Червона сочевиця буде готова через 10 хвилин, зелена – через 30, а коричнева – через 40 хвилин (цей сорт сочевиці вимагає попереднього замочування – від півгодини до двох годин).

Коли вода закипить, зменшіть вогонь до середнього рівня та варіть до готовності близько 20-25 хвилин. Як дізнатися про готовність? Пробуйте. Якщо сочевиця м'яка, отже, вона готова.

Варити червону сочевицю на невеликому вогні періодично помішуючи. Готується вона досить швидко – 10-15 хвилин і зерна стають м'якими. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і дати трохи настоятися перед подачею.