У середньому будь-яке фруктове (виноградне, вишневе, яблучне, сливове) вино бродить 20-45 днів, іноді потрібно до 65 днів.4 Mar 2017

В ідеальних умовах бродіння йтиме до тих пір, поки в вино не набере фортеці 10-14%. За такого градусу винні дріжджі гинуть, цукру залишається мало. Щоб зробити більш солодке чи міцне вино, треба знати, як зупинити бродіння вина.

Орієнтовно кінець бродіння можна, можливо визначити за сукупністю низки ознак. Вино вважається вибродив, якщо на смак не відчувається ніякої насолоди, температура вина у бочці та у приміщенні однакова і виділення вуглекислого газу припинилося повністю. Вино при цьому має бути вже досить освітленим.

Через 4-12 годин після встановлення рукавичка повинна хоча б трохи надутися, це означає, що бродіння йде нормально і конструкція герметична.