Щоб визначити готовність брагидостатньо піднести до поверхні запалений сірник. Якщо вона горітиме, значить, бродіння припинилося і можна приступати до перегонки. Згасання сірника свідчить про те, що бродіння ще продовжується.

Готовність цукрово-дріжджовий браги варіюється в сильно розтяжному інтервалі 4-15 діб. На процес наполягання впливають багато факторів: температура, вологість, вид та якість сировини, співвідношення. Найдовше наполягається Брага на винограді до 3 місяців, найменший термін пшениці 3 діб.

На пшениці брага грає 5-21 діб. Якщо пшенична брага без дріжджів, процес триває від 10 діб до місяця. Бродіння зернової браги на кодзі займає 1-3 тижні. На кукурудзі та кодзі – також від 1 до 3 тижнів.