Свіжий папороть орляк на добу поміщають у ємність із холодною злегка підсоленою водою. Воду періодично змінюють. Після вимочування папороть необхідно опустити в каструлю з окропом, відварити (з моменту закипання) 2-3 хв. після чого його можна гасити чи смажити.

На розігріту сковороду відправляємо цибулю та моркву. Пасуємо (смажимо до м'якості) 1-2 хвилини. Потім додаємо папороть, перемішуємо і смажимо на середньому вогні близько 10 хвилин. Зайва волога випаруватися, папороть трохи змінить колір.

Вживання папороті сприятливо позначається процесах зростання, допомагає формуванню скелета, обміну речовин, діяльності нервової системи, підвищує працездатність, покращує стан ендокринної системи, сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Папороть використовується у кулінарії різних народів світу.