час замочування цільного гороху не повинно перевищувати 8 годин, колотого 3. Якщо надто довго тримати у воді, можна отримати зворотний ефект.

Залишається питання, на скільки замочувати колотий горох для супу. Для нього достатньо буде 1,5-2 години. А потім для отримання пюре треба залити водою з розрахунку на 1 частину бобів три частини води і варити до розм'якшення, періодично помішуючи, щоб уникнути прикипання на дно. Прискорити доведення до кондиції допоможе блендер.

Якщо в кімнаті холодно, тобто температура нижча за середню, то замочувати горох потрібно не 6 годин, а 8 годин. А якщо в приміщенні, навпаки, спекотно, то краще скоротити цей час до 4-х годин. Дуже важливо вибрати найоптимальніший час. Якщо ви перетримаєте горох, то варити його не можна, оскільки він закисне.

Після замочування промиваємо зерна гороху ще раз. Промитий горох опускаємо в каструлю (в ідеалі з товстим дном), заливаємо водою. Готуємо горох приблизно 1 годину, залежно від виду зерен. Солимо продукт приблизно за 10 хвилин до завершення приготування.