За два тижні почнуть розпускатися сплячі нирки. Чубук винограду почне посилено вбирати вологу, тому потрібно буде постійно доливати воду в ємність. Через 20-25 днів почнеться активне зростання коріння.
Перед посадкою чи щепленням живці вимочують 12-24 години, якщо лоза сильно підсохла, потрібно більше часубільше 6-7 днів вимочувати безглуздо. Отже, ідеальні умови для зберігання виноградних живцівТемпература: температура +0,4°С, відносна вологість повітря 95-100%.
Важко утворюються коріння та у рослин, які "голодали". Для максимально активної освіти коріння материнська рослина має бути повністю забезпечена калієм, фосфором і трохи недоотримувати азот. Важливо й те, з яких пагонів взято живці. Втечі, що жирують, потужно ростуть вгору дають живці поганої якості.
Воду треба міняти щоденно. Через деякий час ви побачите, що зрізи трохи набрякли, ущільнились і посвітлішали – це означає, що живець відростив шар ранової тканини – вона тепер захистить деревину від загнивання і пізніше утворює коріння.