Ячмінь звичайний у культурі Вегетаційний період, залежно від сорту, становить 60-110 днів. У вирощуванні ячмінь менш вибагливий, ніж інші злаки. Насіння може проростати при температурі від +1 до +3 °C, а визрівати при +18 °C.

Було підраховано, що ячмінь дозріває приблизно через 90-100 днів і, таким чином, дуже популярний як продовольча культура в регіонах, де існують фізичні обмеження у вигляді низької температури, або брак вологи, що обмежує культивування інших культур.

Час від посіву до появи сходів залежить від агротехніки, вологості та температури ґрунту. Тривалість цього періоду може коливатися від 5 днів до 2-3 тижнів. Глибока загортання насіння та ґрунтова кірка шкідливо відбиваються на схожості ячменю: якщо в грунті мало кисню, насіння може загинути

Сіють ячмінь, коли трохи здасться житній колір. На осині великі бруньки – до врожаю ячменю. Ячмінь встигає – після 10 серпня.