Головна відмінність полягає у швидкості розкладання. Так, розкладання поліетиленового пакету відбувається протягом 400 років, а біологічного пакету — всього за кілька роківале це тільки за умови впливу ультрафіолету. Проте експерти стверджують, щоб біопакети — це не порятунок, і вони несуть такий самий час природі, як і звичайні.

Істинно біорозкладаються пакети виготовляються із спеціальних полімерів. При дії мікроорганізмів та за певних умов вони розпадаються на вуглекислий газ та воду. Їхній цикл розкладання в органічному середовищі схожий з життям опалого листя. В органічному компості вони повністю розкладаються за 180 днів.

В магазинах можна, можливо буде використовувати надтонкі пластикові пакети (Товщина стінок до 15 мікрометрів), в які покупці зазвичай набирають овочі та фрукти. Закон також дозволяє використовувати біорозкладаються або екологічні пакетивиготовлені з картопляного або кукурудзяного крохмалю.

Пакети з кукурудзяного або картопляного крохмалю, сої чи целюлози. Вони розкладаються за 1-3 місяці, але за високих температур. Багато екоактивістів закликають використовувати замість пластикових сміттєвих пакетів саме кукурудзяні.