Дрібна риба просолюється в розсолі, під гнітом у прохолодному місці, за 2-3 дні, для більшої необхідно 6-8 днів. Після засолення перед сушінням або в'яленням рибу промивають і вимочують у воді для видалення надлишків солі: вимочування триває стільки годин, скільки днів солили рибу.

Солимо дрібну рибу сухим пряним посолом. Рибочку промиємо в холодній воді, дамо стекти зайвої рідини. Потім, перемазуємо сіллю тушки (вона повинна «пристати» до риби) і швидко перекладаємо їх у підготовлену тару, не забуваючи пересипати спеціями. Зверху укладаємо гніт, і чекаємо коли "дрібниця" просолиться.

Класичним методом вважається сухий посол риб'ячих тушок. Рибка солиться у великій дерев'яній тарі з отворами. Найчастіше використовуються звичайні дерев'яні скриньки, днище яких укривається лляною матерією. Середній час сухого засолу становить 10-11 днів.