Так звані великі густі опари припускають внесення до 70% всього борошна, при використанні стадія бродіння тесту займає 20-30 хвилин.

Залишити тісто за кімнатної температури на 1 годину. Обім'яти. Поставити тісто в холодильник щонайменше на добу. Зберігатися може така опара до 2 тижнів.

Густа опора замішується з 10 частин борошна та 5-6 частин води. Застосування густої опари обгрунтовано при переробці слабкого або свіжозмеленого пшеничного борошна. У густій ​​опарі процеси бродіння протікають повільніше, ніж у рідкій.

У тесті (або опарі) дріжджами можуть зброджуватися: власні цукру борошна, мальтоза, що утворюється в тісті з крохмалю в результаті дії на нього амілолітичних ферментів, і цукор, що вноситься в тісто (зазвичай сахароза).