для супу – 30 хвилин; перед маринуванням – 35–40 хвилин; перед заморожуванням – 20-25 хвилин; перед смаженням — 15–20 хвилин (багато не варять опеньки, вважаючи, що так вони виходять ароматнішими).

Його смажать, варять, гасять, солять і маринують. Для гарячих страв цей гриб необхідно відварювати не менше 30 хвилин, тому що відомі випадки отруєння недовареними опеньками осінніми. Опеньки осінні з'являються зазвичай ранньої осені на короткий термін до 15 днів, після чого зникають.

Як приготувати Очистити ніжку від решти сміття та прибрати плівку під капелюшком. На грибах або під плівкою капелюшка може бути сміття, його потрібно видалити. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності нарубати соломкою. Опеньки готують не більше ніж через дві доби після збору.