Поставити каструлю з полуницею на дуже слабкий вогонь і довести до кипіння, знімаючи пінку та періодично струшуючи посуд. Проварити кипляче варення ще 5 хв. Загальна тривалість варіння не повинна перевищувати 40 хв.
Для варіння варення найбільше підходить неглибокий посуд з широким, плоским та товстим дном. Такий посуд дозволяє густій та в'язкій суміші прогріватися рівномірно, не пригоряючи. Зайва волога швидше випаровується з великої площі поверхні, внаслідок чого фрукти та ягоди зберігають свою форму, не розварюються.
Найкращим посудом для приготування варення є нержавіюча сталь. Цей матеріал недаремно називають "харчовим": метал не вступає в реакцію з продуктами та харчовими кислотами. Варення, приготоване в каструлі або тазу з нержавіючої сталі, збереже свій смак і користь.