Авторитетнісомелля сходяться на тому, що для таких вин цілком достатньо постояти якийсь час у відкритій пляшці, без переливання в декантер. Більшість же червоних вин повинні провести в декантере перед подачею від 20 хвилин до 2 годин.Jun 6, 2011
Акуратно перелийте напій у декантер. Дайте провину «подихати» хоча б 5 хвилин і розливайте по келихах.
Зачекавши близько 15 хвилин, вино із судини потрібно налити в келих тонким струмком. Декантують як червоні, так і білі вина. Чим більш насиченим є винотим більше часу в декантері йому потрібно. Наприклад, молоді вина бордо та Нового світла залишають «дихати» на півгодини чи годину.
А щодо «подихати» – так, вино під гвинтом не дихає, але більшості вин, які ми зазвичай п'ємо, буде достатньо 10-15 хвилин у відкритому вигляді і ще кілька хвилин у келиху, щоб впоратися з наслідками герметичного існування.