Зазвичай відбір виконують покапельно зі швидкістю 50 мл/год на кожний кіловат потужності нагріву, що подається. Також голови можна відбирати за часом по 8-10 мл кожні 10 хвилин. Оптимальна швидкість відбору може змінюватися в залежності від конструктивних особливостей самогонного апарату.

Якою має бути швидкість відбору голів при ректифікації? Нормальна і рекомендована знавцями швидкість відбору "голів" – 50 мл на годину, причому з розрахунком на кожен кіловат нагріву. Проміжну фракцію, так звані "підголівники", які йдуть перед тілом, не можна відбирати швидше, інакше вони "розмажуться" по гонитві.

Коли температура браги в перегінному кубі піднімається до 65-680С, то починають виділятися легко летючі отруйні домішки з різким і неприємним запахом –голови». Після того як перестає виділятися легка фракція при досягненні 780С міняємо тару і починаємо збирати тіло, яке і є харчовим продуктом.

Основну фракцію (тіло) зазвичай відбирають зі швидкістю 1-3 літри на годину в залежності від конструктивних особливостей самогонного апарату (1 літр на кожен кіловат нагріву або ½ максимально швидкої перегонки).