Хоча теплова обробка дещо і знижує вітамінну цінність томатів, натомість покращує засвоєння лікопенів – пігментів, які надають помідорам їхній специфічний червоний колір. Лікопени є дуже сильними антиоксидантами і тому перешкоджають хворобам кровоносних судин та виникненню злоякісних пухлин.
Томати та їх сік завдяки високому вмісту заліза корисні при серцево-судинних захворюваннях та недокрів'ї. Речовини, що містяться в томатах, нормалізують обмін речовин, стимулюють роботу нирок та кишечника, знижують тиск та рівень холестерину в крові.
Зробіть соус Наприклад, з перезрілих томатів За 10 хвилин можна приготувати соус для макаронів. Натріть помідори на тертці, шкірку викиньте. Додайте в отриману томатну суміш подрібнений часник, свіжий базилік, посоліть і поперчіть до смаку. Все добре перемішайте.