Різкий запах визначається високим вмістом алілізотіоціанатів – органічних речовин, що мають дратівливу і сльозогінну дію внаслідок взаємодії з іонними каналами TRPA1 і TRPV1. Ізотіоціанати (гірчичні масла) утворюються із суміші речовин, що містяться в рослині, у присутності води.

Гірчиця позитивно впливає на роботу м'язів, нервової та серцево-судинної систем, здатна стимулювати зростання та регенерацію клітин, регулювати обмін вуглеводів, білків, жирів. Гірчиця сприяє засвоєнню білків та жирів, бере участь у процесах тканинного дихання, покращує загоєння ран.

Гірчиця стимулює апетит, сприяє виробленню слини та шлункового соку, покращує травлення та обмін речовин. Приправа полегшує травлення білків і розщеплює жири. Користь для організму гірчиці очевидна при використанні спеції від головного болю. Вона заспокоює нервову систему та усуває болі.