Фрукти та ягоди (з кісточкою та шкіркою)

ПродуктКількість продукту на 1 ХЕ
апельсин (середній)1 шт.150 г
Банан (середній)0,5 шт.70 г
брусниця7 ст. ложок140 г
виноград (невеликі ягоди)12 шт.70 г

Хлібна одиниця (ХЕ, вуглеводна одиниця) – умовна одиниця, розроблена німецькими дієтологами, використовується для приблизної оцінки кількості вуглеводів у продуктах: одна ХЕ дорівнює 10 (без урахування харчових волокон) або 12 грамів (з урахуванням баластових речовин) вуглеводів або 20 (25) г хліба.

Найбільш переважними для споживання овочами є гарбуз і буряк — одна ХЕ це порція з 200 г. Зазвичай у таблицях хлібних одиниць для діабетиків ні яєць, риби, м'яса, сметани, олії та сиру — ці продукти практично не впливають на рівень глюкози у плазмі та можуть споживатися без хвилювання.