Після першої перегонки брага (початковий вміст спирту в ній 8-16 ° С) стає спиртом-сирцем міцністю 35-42°С. Цей процес називається дистиляція, і для його здійснення потрібне спеціальне обладнання: перегінний куб, проточний охолоджувач із системою сухопарників.
40% Для проведення процесу ректифікації вихідний спирт–сирець повинен мати фортеця не вище 40%.
Фортеця самогону після першої перегонки здебільшого становить 45-60 градусів.
Перша перегонка браги – на спирт сирець Першу перегоні рекомендуємо відбирати дистилят до падіння градуса 7-10 у цівці, або до 98 градусів у кубі. Зазвичай рекомендують першу перегонку виробляти на максимальній потужності, якнайшвидше від початку і до кінця, не поділяючи на фракції.