Як не дивно, нічим це число не відрізняється і в самогоні має бути 40% спирту. Пов'язано це з тим, що саме ця цифра 40% є оптимальною межею між економічним виробництвом і гарною фортецею.

Він же вирішує, скільки градусів в самогоні саме його виробництва має бути. Загальноприйнята фортеця – щонайменше 40 і трохи більше 50°.

Пити такий напій не можна, інакше можна, можливо обпалити слизові оболонки стравоходу та шлунка. Щоб не нашкодити здоров'ю, самогон після вигонки доводиться у будь-якому випадку розбавляти водою. Для когось його фортеця має бути 40°, інші стверджують – 45°, для третіх – не менше 50°.

Кипіння етилового спирту, а значить, і перетворення парів, що виділяються, на справжній самогон починається, коли температура підніметься до 78°С. І до 85 ° С це в основному і є спирт-сирець, а далі починають закипати і дистилюватися сивушні олії. Гонять самогон, як правило, поки температура не підніметься вище за 92°С.