Зазвичай кумис містить від 0,5 до 2,5% етилового спирту. Температура кипіння становить 170 °C. Міцний натуральний кумис (лише з кобилячого молока) може містити до 4,5% спирту. Кислотність: 60-120 ° Т.

Після цього в сире не пастеризоване молоко вливають дистилят і сквашують при 300 градусах протягом 8-10 годин. Кумис поєднує в собі смак і молока та алкоголю. Чим вища жирність молока, тим насиченішим і міцнішим вийде кумис. Максимальна міцність напою – 5-6%.

Кумис надає загальнозміцнюючу та омолоджуючу дію, нормалізує обмін речовин та благотворно впливає на склад крові, покращує роботу серця та судин. Рекомендується при лікуванні неврастенії, захворювань центральної нервової системи, при підвищеному розумовому та фізичному навантаженні, особливо у стресових умовах.