Від країни до країни цей показник трохи відрізняється. Експерти ВООЗ запропонували стандарт, який зараз прийнято у більшості країн світу: 10 г чистого спирту. Така кількість спирту міститься у 150 мл сухого вина, або 50 мл міцного алкоголю (горілки, коньяку тощо).
100 мл сухого вина міцністю 13 градусів еквівалентні 10 г чистого спирту або 33 мл горілки.
Вино менш концентроване, ніж інші спиртні напої, зазвичай містить від 12 до 15 % спирту. Однак деякі сорти вин можуть бути міцнішими, а кріплені сорти вин, такі як портвейн або херес, зазвичай мають міцність близько 20%.
Вміст алкоголю у винах залежить від багатьох факторів: сорту винограду та кількості цукру в ягодах, технології виробництва та умов бродіння. Вина сильно відрізняються за градусом: цей показник варіюється від 4,5 до 22 в залежності від категорії *.