Для приготування однієї порції еспресо використовується, як правило, 7-8 грам кава. За класичною рецептурою кавомашина повинна за 20-25 секунд видати 30-50 мл підбадьорливого напою.

Тонкість помелу еспресо виставляється таким чином, щоб еспресо об'ємом близько 30 мілілітрів екстрагувався за 21-30 секунд (через 1,5—2,5 секунд перединфузії) і мав масу 31-40 грамів (Маса класичного еспресо).

У приготуванні кави еспресо на класичних кофемашинах важливу роль відіграє людина, яка готує каву баріста. Класичний еспресо зазвичай має обсяг 25-35 мл і подається в чашці демітасі на 60 або 70 мл. Подвійний еспресо, що готується з 14-18 грамів кави, має об'єм 60 мл.

У середньому на порцію натурального кава йде 6-8 грам меленого кава, Т. е. З 250-грамової пачки виходить 30-40 чашок напою. Витрата розчинного менша: 2-2,5 грама на порцію, але й середня упаковка має меншу вагу – 100 грам, Тобто виходить теж близько 40 порцій.