З умови відомо, що при сушінні свіжі гриби втрачають 98 % ваги. Для того, щоб знайти скільки свіжих грибів треба засушити, щоб одержати 4 кг сушених грибів складемо і вирішимо пропорцію. Давайте приймемо за x кг вага свіжих грибів і приймемо їх за 100%.

Для сушіння підійдуть будь-які гриби, які не мають гіркоти, тому що в процесі сушіння вона лише посилиться. Найпопулярніші гриби для сушіння – білі гриби, подосиновики та підберезники, моховики, маслюки, опеньки, лисички та печериці.

З 10 кілограмів свіжих грибів виходить від 1 до 2 кг сушенихз сморчків, сморчкових шапочок і рядків 1 кг сушених виходить із 12-15 кг свіжих, гриби з дуже тонкою або щільною м'якоттю (наприклад, часникові або чорні лисички), втрачають у вазі всього втричі.