У середньому на добу виділяється 100-200 грам калу3. Збільшення кількості калу (поліфекалію) розвивається при захворюваннях органів травлення — шлунка, підшлункової залози, печінки та жовчного міхура, при яких порушується перетравлення та всмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику.3.
Здоровий людина за добу виділяє 100-200 г калових мас2.
Зробимо нескладні обчислення: 300 г х 365 днів (1 рік) = 109,5 кг, тобто за рік маса калу виробленого однією людиною становить 109,5 кг.
Значне збільшення калу спостерігається при захворюваннях, що супроводжуються засвоєнням їжі (шлункової ахілії, ураження підшлункової залози тощо). Особлива розмаїтість калу буває при ураженнях підшлункової залози, при яких вага може досягати 1 кг.