Всесвітня Організація Охорони Здоров'я рекомендує вживати 400 грам (5 порцій) овочів та фруктів на день, що містить 25-30 грам клітковини.Sep 2, 2020

Ось кілька порад для охочих споживати добову норму клітковини:

  1. На сніданок краще їсти вівсянку. …
  2. Бобових треба більше. …
  3. Овочі та фрукти необхідно їсти зі шкіркою. …
  4. Не варто відмовлятися від насіння та горіхів. …
  5. Хліб необхідно їсти цільнозерновий.

Клітковина сповільнює засвоєння вуглеводів, нормалізуючи рівень глюкози в крові, а також поглинає та виводить з організму частину жирів їжі, знижуючи синтез холестерину та зменшуючи ризик атеросклерозу. Крім того, полісахарид перешкоджає зворотному всмоктуванню жовчних кислот, що запобігає розвитку жовчнокам'яної хвороби.

Найбільш поширеними ознаками вживання занадто великої кількості клітковини є: здуття живота, надмірне газоутворення, відчуття надто переповненого шлунка, спазми шлунка, запор чи діарея, зневоднення, нудота.