У чашці кави може бути до 160 мг кофеїну. За кавою слідує чорний чай – до 80 мг кофеїну на чашку, а у зеленому чаї кофеїну не більше 45 мг (найменше його в улунах). Куди ж зникає кофеїн із сухого чайного листка і чому в завареному чаї його виявляється менше, ніж у каві?Feb 21, 2022

Думка щодо змісту кофеїну в чаї так само, як і в кава, багатьма вимірюється терпкістю смаку, що докорінно неправильно. Але, якщо в кава, зміст кофеїну спочатку визначається сортом кавового зерна, то в чаї – Наступною обробкою. Так, чим менш ферментований та оброблений чайний лист, тим більше в ньому кофеїну.

Порівняно з кава чай містить значно менше кофеїну. У той час, як одна порція еспресо містить 80 мг кофеїну, а одна чашка кава – 120 мг кофеїну, чашка чаю містить 10-60 мг кофеїну.

У розчинної кави кофеїну менше, ніж у меленому, тобто приблизно стільки ж, скільки в зеленому чаї, який заварювали п'ять хвилин: 20–25 міліграмів на 100 мілілітрів. Тож ці напої можуть між собою конкурувати. Втім, є деякі тонкощі.