Основною складовою сухих речовин молочної сироватки є лактоза, масова частка якої становить понад 70% сухі речовини сироватки.

У ній міститься особливий цукор, який довго всмоктується і не запускає процес відкладення жирів. лактоза. Однак тим, хто страждає непереносимістю цього вуглеводу, варто утриматися від вживання молочної сироватки, як та молока в цілому.

Фізико-хімічні показники сухого сироваткового концентрату, %: сухих речовин – 15; лактози – 9,8; білків – 3,4; жиру – 0,3; мінеральних речовин – 2. Фізико-хімічні показники рідкого сироваткового концентрату, %: сухих речовин – 94, лактози – 50, білків – 22, жиру – 1,5, мінеральних речовин – 20.

Виходить що сироватка на 95% складається з води, а в решту входять цінні та корисні речовини, серед яких калій, кальцій, магній, фосфор, білок, лактоза, майже вага солі, а також усі вітаміни групи В.