У Росії чайові зазвичай складають 5—10%.Dec 23, 2021

Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайовіякщо вони не включені в рахунок. "У Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту.

США – мабуть, єдина країна, де чайові є обов'язком клієнтів. У ресторанах їх розмір прописується в чеку та додається до загальної суми. Менше 10% тут ніхто не залишає. Нормальним вважається 15–20%.

Отже, є кілька таких систем. В одному випадку чайові залишає собі офіціант, в іншому – зібрана за зміну сума поділяється на всіх офіціантів. Є ресторани, де чайовими розпоряджається менеджер залу, вирішує кому і скільки, у деяких випадках «під роздачу» потрапляє шеф-кухар, бармен та молодший технічний персонал.