За радянських часів для хліба було визначено такі стандарти – по 750 та 850 грамів. Після розпаду СРСР та приватизації хлібозаводів стандартну вагу формового хліба знизили до 600 грамів. — Наша пекарня випікає соціальний хліб та вагу одного буханця 420-450 грамів, – Каже директор ІП «Нугманова» Азамат Кабдиков.Jan 15, 2020
Хтось упевнений, що булка хліба має важити цілий кілограм. Насправді зараз звичайний білий хліб важить 400 грамів. А ось згідно з радянським ГОСТом такий буханець повинен був важити 500 грамів.
1. Технічні вимоги
Найменування виробу | маса, кг |
---|---|
Хліб кишинівський формовий штучний | 0,85 |
Матнакаш ваговий | Не більше 2,5 |
Матнакаш штучний | 0,5-1,5 |
Хліб пшеничний з борошна вищого, першого та другого сортів подовий та формовий ваговий | Не більше 3,0 |
Наприклад, хліб 450 грам за фактом може важити приблизно 500 грамів. Вага готового хліба завжди більше ваги борошна, витраченого на його виготовлення.