Згідно з ГОСТом 27844-88, батон Нарізний випускається масою 0,4 та 0,5 кг.

Були варіанти 500, 380 та 400 грамів. Хтось упевнений, що булка хліба винна важити цілий кілограм. Насправді зараз звичайний білий хліб важить 400 г. А ось згідно з радянським ГОСТом такий буханець повинен був важити 500 г.

1. Технічні вимоги

Найменування виробумаса, кг
Матнакаш ваговийНе більше 2,5
Матнакаш штучний0,5-1,5
Хліб пшеничний з борошна вищого, першого та другого сортів подовий та формовий ваговийНе більше 3,0
Хліб пшеничний з борошна вищого, першого та другого сортів подовий та формовий штучний0,5-1,1

За радянських часів хліба було визначено такі стандарти – по 750 та 850 грамів. Після розпаду СРСР та приватизації хлібозаводів стандартний вага формового хліба знизили до 600 г. — Наша пекарня випікає соціальний хліб і вага одного буханця 420-450 грамів, — каже директор ІП «Нугманова» Азамат Кабдиков.