Економічність гліколізу Гліколіз характеризується низькою економічністю. Розпад до молочної кислоти одного залишку глюкози дає лише три молекули АТФ, у той час як при аеробному окисленні глікогену до води та вуглекислого газу утворюється 39 молекул АТФ для одного залишку глюкози.
у підготовчій стадії глікогенолізу витрачається 1 молекула АТФ на фосфорилювання фруктозо-6-фосфату. Сумарно + 3 молекули АТФ.
В результаті аеробного окислення глюкози утворюється 38 (36) АТФ, з них: 4 АТФ у реакціях субстратного фосфорилювання, 34 (32) АТФ у реакціях окисного фосфорилювання. ККД аеробного окислення становитиме 65%.
3) гліколіз – безкисневий етап катаболізму, в результаті якого з однієї молекули глюкози утворюється 2 молекули ПВК; 4) у результаті гліколізу утворюється 9 х 2 = 18 молекул АТФ.