Рекомендована концентрація на 1 літр браги всього 2-3 грами (Половина чайної ложки). На 10 літрів браги необхідно взяти 1 повну столову ложку бентоніту (близько 20 грам).

Залишають ємність із напоєм у теплому приміщенні на добу. Якщо виконується очищення великого обсягу браги, кожні 6-8 годин її потрібно перемішувати. Процес освітлення бражного сусла бентонітом триває 15-30 годин. За цей час напій стає прозорим, на дні ємності збирається рівний шар глинистого щільного осаду.

Навіщо освітлювати брагу Потрапляючи в перегінний куб самогонного апарату, дріжджі пригорають. В результаті смак та запах самогону сильно погіршуються. Під впливом сорбенту (бентоніту, желатину або інших добавок) дріжджі випадають в осад рівним шаром або пластівцями, а сама Брага стає світлою.

Бентоніт (Біла глина). Для очищення 1 л вина потрібно 3 грами бентоніту (У столовій ложці – 20 грам). Технологія: Суху білу глину залити холодною водою у пропорції 1:10 (одна частина бентоніту на десять частин води) і залишити на 10-12 годин.