Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати щодня не менше 400 г овочів, фруктів та ягід. Весь обсяг потрібно поділити на п'ять порцій, Склавши денне меню з продуктів різних типів і кольорів – так можна забезпечити різні поживні речовини в раціоні.Aug 14, 2016
Досліди вчених показали, що для забезпечення тривалого та здорового життя щодня потрібно з'їдати дві порції. фруктів та три порції овочів. 1 порція овочів – півсклянки приготованих або подрібнених сирих овочів, 1 склянка листових овочів. Кількість порцій овочів становить від трьох до п'яти на добу.
1 порція = 80 г свіжих або заморожених (у крайньому випадку – консервованих) фруктів і овочів вважається 1 порцією з Ваших 5 в день. 1 порція = 30 г сухофруктів (що приблизно дорівнює 80 г свіжих фруктів) вважається 1 порцією з Ваших 5 в день.
Одна порція – це приблизно 100 г або 1 жменю термічно оброблених, варених або тушкованих овочів і фруктів, самих по собі чи у складі страви. Приблизно половину овочів можна вживати свіжими, половину – термічно обробленими.