Рекомендується дотримуватись балансу 30–20–50. Білки повинні становити 30% від щоденного раціону, жири – 20%, а вуглеводи – 50%. Також корисно вводити низьковуглеводні дні, коли кількість вуглеводів не перевищує 15-20% загального раціону. Якщо хочете схуднути, необхідно дотримуватись певної кількості калорій.Mar 26, 2021

Добові норми білків, жирів та вуглеводів: 1,5-2 г білка на 1 кг ваги; 0,8-1,5 г жирів на 1 кг ваги; 2 г вуглеводів на 1 кг ваги. Ідеалом БЖУ вважається співвідношення 3:3:4, тобто коли їжа – це на 30% білки, на 30% жири та на 40 % вуглеводи.

Як розрахувати БЖУ?

  1. білки > 14% раціону (1–1,5 г білка на кілограм ваги);
  2. жири – 26–30% (1–1,2 г/кг);
  3. вуглеводи – 56–60% (6–6,5 г/кг).

Mar 30, 2019

Також потреба в білку зростає при схуднення. Тому: При сильному ожирінні необхідно споживати 1-1,2 г білка на кожен кілограм свого ваги. При невеликому зайвому вазі слід брати середній показник 1,5-2 г.